Yleiskaava

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 26.10.2016 hyväksyä Helsingin uuden yleiskaavan. Valtuusto ei halunnut hyödyntää mahdollisuutta korjata yleiskaavaa edes eniten kaupunkilaisten keskuudessa huolta herättäneen alueen, Tuomarinkylän, osalta. Suojellulle Tuomarinkylän kartanoalueelle suunnitellaan yleiskaavan perusteella jopa 7 500 asukkaan kerrostalolähiötä raitiolinjoineen. Yleiskaavan mukainen rakentaminen ajaisi alas Tuomarinkylän koirakeskuksen toiminnan ja rajoittaisi merkittävästi ratsastuskeskuksen toimintaa.

Valtuuston yleiskaavapäätöksen lainmukaisuus siirtyy nyt hallinto-oikeuden tutkittavaksi. Pro Tuomarinkylä -liikkeen taustavoimat – viisi osakeyhtiötä, viisi yhdistystä sekä kolme yksityishenkilöä – ovat 2.12.2016 jättäneet valituksensa yleiskaavasta Helsingin hallinto-oikeudelle.

Tuomarinkylän alueen osalta yleiskaavaehdotuksen keskeiset ongelmakohdat ovat:

 • Tuomarinkylän alueelle kaavoitettu asukasmäärä on kasvanut lähes 50 % kaavaluonnoksesta. Koirakeskuksen alue, Uusipelto ja Siliuksenmäki täyttyisivät todennäköisesti 3-6-kerroksisilla kerrostaloilla.
 • Koirakeskusta ollaan edelleen siirtämässä sille soveltumattomaan paikkaan Köyhänmiehenpellolle, jolloin sen toiminnan jatkuvuus on vaarassa (vastoin kaupunginvaltuuston nimenomaista päätöstä).
 • Ratsastuskeskuksen toiminta-alue supistuu merkittävästi eikä jo aloitettua miljoonaluokan investointiohjelmaa voida jatkaa (vastoin kaupunginvaltuuston nimenomaista päätöstä).
 • Pikaraitiotie halkoo kaavassa edelleen kulttuurihistorialliset pellot, tärvelee valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen ja toisaalta jättää mm. Siltamäen ilman raideyhteyttä.
 • Uusi yleiskaava mahdollistaa rakentamisen Tuomarinkylän kartanoalueelle mielipiteiden ja muistutusten vyörystä huolimatta. Tuomarinkylän puolesta allekirjoitettu adressi kokosi 18 059 allekirjoitusta, yleiskaavaehdotuksesta annettiin 580 Tuomarinkylää koskevaa muistutusta ja yleiskaavaluonnoksesta 275 mielipidekirjettä.

Kuva: Helsingin kaupungin karttapalvelun avulla luodussa kuvassa näkyy selvästi, miten Tuomarinkylän historialliselle alueelle rakentuu kerrostalolähiö. Ruskealla merkityt alueet varataan arviolta 3-6-kerroksisille kerrostaloille. Musta viivoitus kuvaa pikaraitiolinjoja.

14 kommenttia artikkeliin ”Yleiskaava”

 1. Tuomarinkylän kartanon alueen pilaaminen pellolle rakennetavalle lähiölle on täysin kulttuurimaiseman turmelemista. Missä ihmeen Liisa Ihmemaassa Helsingin päättäjät elävät, kun eivät näe nokkaansa pidemmälle. Perustavatko utopiansa sille, etteivät itse ole näkemässä tulevaisuuden kuvaa, joka on niin tuulesta temmattu, kuin ikinä olla ja voi. Näistä nukkumalähiöistä on pelkkiä huonoja kokemuksia (myös maailmalta). Ongelmat kasataan pois päättäjien silmistä. Ketkä muodostavat asukkaiden pääasiallisen enemmistön=tavalliset veronmaksajat. He eivät vaadi tällaista kabinettipolitiikkaa, joka salassa suunnitellaan ja valmis suunnitelma mukamas tuodaan, kun laki vaatii yleisön nähtäväksi määräaikana, vaikka itse asia on jo päätetty. Helsingin johto on demokratian irvikuvan malli, jossa päättäjät = (veronmaksajien rengit) eivät kuuntele isännän ääntä. Diktatuurista on pelkkiä huonoja esimerkkejä ja jos Helsingin päättäjät haluavat, että edesmentyään heistäkin mainitaan, että tämän johdon aikana tehtiin ja toteutettiin näin kauaskantoisia myönteisiä suunnitelmia ja Helsingistä kasvoi Euroopankin mittakaavan mukaan todellinen kulttuurikaupunki, niin tehkööt kansalaisten mielipiteitten mukaan myös Tuomarinkylän kulttuurimaiseman säilyttämiseksi. Itse kartano on kaunis ja sen ympäristö alkuperäistä Helsinkiä.

  Vastaa
 2. Helsingin kaupungin suunnitelmat tähtäävät suurkaupungin luomiseen. Jo nyt asuntopula pakottaa aika ison alkuperäiseten asukkaiden jälkeläisten muutamispakon lähikaupunkeihin ja kuntiin. Asuntojen hinnat ovat siksi korkeat, että, jollei ole perinyt asuntoaan, niin turha haaveillakaan esim kaupungin vuokra-asuntoon, joka tarve verrattuna väestöennusteisiin on täysin utopiaa. Muutenkin maamme poliittinen ja ihmisten tahto on pitää maaseutu elinkelpoisena ja silloin intressit törmäävät pahasti. Helsingistä ei ikinä tule maailman metropolien kaltaista kaupunkia jo edellä mainitsemani asuntojen hintojen noususta tavallisille asukkaille mahdottomiksi ja vuokra.asumisessa on sama trendi. Sitäpaitsi, kuinkahan moni ei alkuperäinen asukas viihtyy Helsingissä? Ei juuri yksikään ja tämähän lisää sopeutumisongelmia ja rikollisuutta, vaikkei ole muuttajien syy tämä. Helsingin kaupungin päättäjien on syytä ottaa terve järki ja ennen kaikkea todellisten asiantuntijoiden mielipiteet huomioon kaupunkisuunnittelussa. Pienelle niemelle ei mahdu suurempaa väkimäärää, ellei tehdä Manhattania (rakenneta pilvenpiirtäjiä) ja sehän on New York, eikä Helsinki ja liikenneongelmat ovat jo nyt kasvaneet ylitse Helsingin yksityisautoiluun tarkoitetun kapasiteetin.

  Vastaa
 3. Olemme asuneet Itä-Pakilassa kauan ja maksaneet veromme Helsinkiin vuosikymmenet. Vastustamme jyrkästi suunnitelmaa, jolla Tuomarinkylän upea kulttuurihistoriallinen ja kaunis luontoalue aiotaan pilata mittavalla kerrostalorakentamisella. Käsittämätöntä, että tuollaista edes harkitaan. Taloja voidaan rakentaa muuallekin tai ottaa tyhjiä toimistorakennuksia asuinkäyttöön. Pohjois-helsinkiläisten vähät ulkoilu -ja harrastusalueet on säilytettävä tällaisenaan. Ratsastus- ja koiraharrastusalueille sen sijaan on saatava meille yleisölle lisää parkkipaikkoja ja kahvila ym. tiloja. Koko alue on kaikille helsinkiläisille ja erityisesti lapsiperheille upea ulkoilupaikka, jossa esim. talvisin pellon reunassa hiihtoladut jonne uskaltaa viedä pienempiäkin hiihtäjiä. Nyt etenkin kaikki Pohjois-Helsinkiläiset taistelemaan oman arvokkaan alueen säilyttämisen puolesta !

  Vastaa
  • Hyvä Maaret,
   kiitos tuestasi yhteisessä asiassamme! Nyökyttelin koko matkan viestiäsi lukiessani. Olethan jättänyt kirjallisen mielipiteesi kaupungille? Se tulee tehdä huomenna, sillä kaupungin asettama määräaika päättyy. Mielipiteen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi .

   Vastaa
 4. Tuleeko ongelma jos ihminen ja hevonen kohtaavat? Entäs koira ja ihminen? Laittakaa uusi hevospolku kulkemaan asuinalueen halki, kahvilan edestä, asukkaiden ikkunoiden alta. Miksi kaikki upeat eläimet eivät voi elää sovussa ihmisasutuksen seassa.. Peltoa riittää yhä vantaanjoen varressa. Haluaisin juoda aamukahvia ja nähdä hevosia. Missä tämä mahdollista, ei suomessa. Siis Tuomarinkylään eläväinen kylä hevosineen!

  Vastaa
  • Hei Jari, kiitos hyvästä kysymyksestä! Tällä hetkellä ei ongelmia ole, koska koirat, hevoset ja ihmiset käyttävät aluetta ja kohtaavat toisiaan aika ihanteellisella tavalla. Ulkoilureiteillä kohtaa hyvinkin hevosia,mutta turvallisen matkan päästä.

   Se, mikä meitä Pro Tuomarinkylässä askarruttaa, on yleiskaavaluonnoksen esittämä ahtaus. Koirat, alueen lähelle 170 nouseva hevosluku ja jopa 6 000 uutta asukasta eivät enää mahdu kohtaamaan toisiaan turvallisesti, ts. pienen ”hajuraon” päästä.

   Ja mihin tätä hajurakoa sitten tarvitaan? Hevonen on biologisesti pakoeläin ja sen ensimmäinen reaktio mihin tahansa yllättävään on nopea pako. Hevosen ratsastaja tai taluttaja ei välttämättä pysty tätä pakoreaktiota edes jarruttamaan, saati estämään. Hevoselle yllättäviä asioita voivat olla esimerkiksi koirat, lastenvaunut, pyöräilijät ja leikkivät lapset. Ja tästä ne vaaratilanteet voivat syntyä, ja siksi ratsastuspolku ei voi kulkea ihan asutuksen keskellä ja ratsastusreittien on hyvä olla ihmisten ulkoilureiteistä erillään. Pelästynyt hevonen on hirvieläimeen verrattavissa ja voi oikeasti olla hengenvaarallinen paitsi ratsastajan, myös lähellä olevien ihmisten kannalta.

   Toivottavasti tämä selvensi asiaa 🙂 Tuomarinkylä on jo nyt eläväinen hevoskylä ja me tahdomme kovasti pitää sen sellaisena!

   Vastaa
 5. Elina, Liisa, Marjatta ja Timo,
  Kiitos kommenteistanne! Upeaa huomata millainen tuki yhteisellä Tuomarinkylällämme on. Jätättehän mielipiteenne kirjallisesti myös kaupungin kirjaamoon, näin ne vaikuttavat vahvimmin. Aikaa on 27.2.asti. Tapaninvainiolaisten taistelu bussilinjojen puolesta ei jäänyt meiltä huomaamatta. Se, että kansalaismielipiteellä voitiin vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon, kannustaa meitä vahvasti eteenpäin 🙂

  Vastaa
  • Heips Anu ! Kiitos vinkistä lähettää viesti myös kaupungin kirjaamoon. Mutta neuvotko mihin osoitteeseen, kiitoksin !

   Vastaa
   • Hei Liisa 🙂 Palautteen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi tai postitse osoitteeseen Helsingin kaupungin kirjaamo (Pohjoisesplanadi 11–13), Kaupunkisuunnitteluvirasto, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki. Kiitos kiinnostuksesta asiaamme!

    Vastaa
 6. Taisteluterveiset ja tuki kamppailuunne joen toiselta puolelta

  Tapaninvainiolaiset ovat juuri selättäneet kaupungin tyhmät linja-autoliikenteen muutosaikeet. Vahvan kansalaismielipiteen, yli tuhannen hengen adressin ja laajan muun kommentoinnin sekä päättäjävaikuttamisen edessä HSL:n oli pakko luopua aikomuksestaan hävittää tapaninvainiolaisten elämänlanka, bussi 72:n reitti suoraan keskustaan. Samoin pukimäkeläisten aktiivisuus sai HSL: perumaan suunnitelman lopettaa linja 69.
  Tässä kaksi tuoretta, hyvää esimerkkiä asukkaiden voitollisesta taistelusta kaupungin tyhmiä suunnitelmia vastaan. Somen suomat mahdollisuudet yhdessä sen kanssa, että ihmiset kohtaavat ja osallistuvat oikeasti ei vain netissä, ratkaisivat joen toisella puolella.
  Uskon, että sama tulos on mahdollista myös Tuomarinkylässä.

  Vastaa
 7. Tuomarinkylän kartanon alue ei suinkaan ole pelkästään ratsastusta ja/tai koiria harrastaville, vaan se on – varsinkin meille lähalueella asuville – ihana ja arvokas ulkoilukeidas. Miksi tällainen harvineinen ja yhteinäinen alue pitää tuhota?

  Tämä on melkoisen mielivaltaista ja järjtöntä touhua!

  Helsingin aluella on yllin kyllin käyttämättömiä toimistotiloja, jotka voisi muuttaa asuinkäyttöön. Sitten on vielä vastaavia rakennuksia, jotka voisi purkaa kerrostalojen tieltä.

  Vastaa
 8. Upeaa ja kaunista aluetta ei saa tärvellä asumuksilla ! Asumisviihtyvyyttä häiritsee Tuusulan väylän sekä Vanhan Tuusulan tien liikennemelu. Melu kuuluu monen kilometrin päähän. Pitää myös muistaa, että hevosia on paljon ympäristössä. Ihmisillä on paljon allergiaa hevosista. Ei tarvitse käydä niin hölmösti kuin Malmin lentokentän kohdalla: rakennetaan asuintaloja kentän läheisyyteen ja asukkaat alkavat valittaa lentoliikennemelusta. Hevoset eivät sieltä lähde mihinkään. Sitä paitsi liikenneyhteydet huononevat, koska bussi 70V liikenne lopetetaan. Vinttikoirakeskus on maailmalla jo tuttu paikka, Japania myöten. Koirat ja hevoset toimivat hyvin rinnakkain, ei asuintalot. Erittäin huonoa kaupunkisuunnittelua ei pidä toteuttaa !

  Vastaa
 9. Haluan , että kulttuurimaisema säilytetään nykyisellään ja kykyisillä toimijoilla.
  Helsinkiläisenä veronmaksajana haluan, että alue säilyy ulkoilu-ja virkistyskäytössä kaupunkilaisilla edelleen ilman mitään lisärakentamista tai muuta kajoamista alueeseen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kartanomiljööseen ympäröivine peltoineen.

  Vastaa

Jätä kommentti