HS Mielipide: Yleiskaavaa kritisoivien ääni ei kantaudu valmisteluun

Helsingin Sanomien Mielipide -palstalla 26.8.2016 julkaistu erinomainen kirjoitus yleiskaavan tilanteesta – Yleiskaavaa kritisoivien ääni ei kantaudu valmisteluun.

Tasapainoisen ja kestävän yleiskaavan aikaansaaminen Helsinkiin vaatii lisäaikaa.

JUSSI TARKKASEN kirjoitus Keskuspuistoon rakentamisesta (HS 22.8.) megaluokan möhläyksenä osui naulan kantaan. Kaikki kaupunginvaltuustot ovat vaalineet Keskuspuistoa sen satavuotisen historian aikana. Puistolla on nyt kauttaaltaan asemakaavan suoja. Voiko yksi valtuusto tuhota tämän ainutlaatuisen kokonaisuuden?

Yleiskaavan valmistelu on virkakoneiston ja kaupunkisuunnittelulautakunnan yhteisyritys. Sen oleelliset lähtökohdat – esimerkiksi perususkomukset, asukaslukutavoite ja tilojen laskennassa käytetyt oletukset – tulevat valtuutetuille päätettäviksi ikään kuin yleiskaavakartan lisukkeina. Tästä ”kokonaispaketista” päättäminen on hankalaa ota tai jätä -peliä.

Suuri joukko helsinkiläisiä eri puolilla kaupunkia on huolissaan Keskuspuiston lisäksi muun muassa Tuomarinkylän historiallisesta kokonaisuudesta, Vantaanjoen varren viheralueista, Lauttasaaren rakentamissuunnitelmista, Vartiosaaresta, Länsi-Herttoniemestä, Malmin lentokenttäalueesta ja niin edelleen.

Yleiskaavan sisällöstä on esitetty tuhansia mielipiteitä ja muistutuksia, jotka on kuitattu yleiskaavan vuorovaikutusraporteissa hyvin ylimalkaisesti. Yleiskaavaa kritisoivien ääni ei kantaudu valmisteluun, eikä kokonaiskuva yleiskaavan vastustamisesta näy valtuutetuille. Asukkaiden ja järjestöjen turhautuminen korvattomaan valmistelukoneistoon on laajaa.

Tasapainoisen ja kestävän yleiskaavan aikaansaaminen vaatii lisäaikaa. Päätöksenteon siirtäminen uudelle valtuustolle osoittaisi, että kaupunkilaiset saavat aidosti vaikuttaa Helsingin kehittämiseen. Yleiskaavan runnominen päätökseen laajasta vastustuksesta huolimatta aiheuttaa vääjäämättä asemakaavoitustyön vaikeutumisen. Miksi tässä asiassa on kiire?

Eeva Kuuluvainen

Helsinki

Jätä kommentti