HS: Hevos- ja koiraharrastajat huolestuivat uudesta yleiskaavaehdotuksesta – Tuomarinkylästä 580 muistutusta, Mellunmäestä vain yksi

Helsingin Sanomien artikkeli 8.8.2016 Helsingin uudesta yleiskaavasta koskien Tuomarinkylää – Hevos- ja koiraharrastajat huolestuivat uudesta yleiskaavaehdotuksesta – Tuomarinkylästä 580 muistutusta, Mellunmäestä vain yksi.

HELSINGIN Tuomarinkartanon ravintola Dumariin saapuessa tietää tulleensa heppatytön paratiisiin. Ravintolan kulman takana on hevosia aitauksessaan siliteltävänä, hiukan taaempana on meneillään yksityinen esteratsastustunti ja ohi kävelee jatkuvasti ruskettuneita ja rennon siististi pukeutuneita naisia, joiden kaunis ryhti kielii ratsastusharrastuksesta.

Matkalla Dumariin maaseutumainen hiekkatie vie vinttikoirakeskuksen ohi, joka sijaitsee käytännössä keskellä peltoa. Keskuksessa on juoksurata, jolla nopsajalkaiset vinttikoirat ja muutkin koirat pääsevät kilpailuissa kirmaamaan sähköjäniksen perässä.

Näihin asioihin, hevosiin ja koiriin ja niiden harrastajiin, kiteytyy se valtava vastarinta, jolla Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston uusi ehdotus yleiskaavaksi on otettu Tuomarinkylässä vastaan.

KAUPUNKILAISET saivat kommentoida uutta yleiskaavaehdotusta viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa, ja kesäkuun alkupuolella ilmestyneen vuorovaikutusraportin mukaan erilaisia muistutuksia – joista suurin osa on käytännössä valituksia – tuli yksityishenkilöiltä, yhdistyksiltä, asunto-osakeyhtiöiltä ja yrityksiltä yhteensä 1444 kappaletta. Näistä 580 eli 40 prosenttia koski Tuomarinkylää.

Pohjois-Helsingissä sijaitsevaan Tuomarinkylän pientalokaupunginosaan kuuluvat Haltiala, Paloheinä, Torpparinmäki ja Tuomarinkartano.

Yksi muistutuksen jättäjistä oli uuden yleiskaavaehdotuksen vuoksi viime vuonna syntynyt Pro Tuomarinkylä -liike, joka tiedottaa ahkerasti yleiskaavaan liittyvistä asioista, tuo esille omia vaihtoehtojaan yleiskaavasuunnitelmiin liittyen ja näkyy paikallislehtien mielipidepalstoilla.

Pro Tuomarinkylä on huolissaan siitä, että kulttuurihistoriallisesti tärkeälle Tuomarinkartanon alueelle on esitetty asuntoja tuhansille asukkaille ja pikaraitioteitä. Alueella on myös ratsastustalleja ja vinttikoirakeskus. Pro Tuomarinkylän aktiivit pelkäävät, että hevosten maastoreitit jäävät pikaraitiotien ja asuntojen alle ja vinttikoirakeskus joudutaan siirtämään pois ”ihanteelliselta paikaltaan”, keskeltä ei mitään, lähelle asutusta tai jopa lopettamaan se tyystin.

”Kyllä kaupunkisuunnitteluvirastossa tiedetään vallan hyvin, että koirakeskus, hevoset ja asutus eivät toimi hyvin yhdessä”, sanoo Pro Tuomarinkylän hallituksen jäsen, arkkitehti ja ratsastusharrastaja Rosemarie Schnitzler, 58.

”Tulee hajuhaittoja ja muuta, ja ihmiset ärsyyntyvät, kun kuuluu koirien haukuntaa.”

Liikkeen hallituksen varapuheenjohtaja, varatuomari Risto Suominen, 59, taas on erityisen huolissaan kulttuurihistoriallisesti tärkeän ympäristön tärveltymisestä.

”TÄMÄ on kulmakunnan pöhinä ja ooppera, ei meillä ole täällä muuta. Miten tällainen Ruotsin vallan aikainen kehto voidaan tämän sukupolven aikana tuhota?”, Suominen harmittelee ja katselee ympärillään olevia Tuomarinkartanon rakennuksia ravintola Dumarin terassilta.

”Nyt on menossa buumi, että mikään ei ole enää pyhää. Tähän asti kaupunki on ymmärtänyt Tuomarinkartanon arvon, ja tätä on varjeltu kuin silmäterää. Uudessa yleiskaavassa tilanne on muuttunut täysin.”

Kuvia otettaessa Tuominen ja Schnitzler haluavat, että kuvissa näkyy nuoria ratsastajia, jottei Pro Tuomarinkylä leimautuisi vanhemman polven vastarannankiiskeilyksi tai nimbyilyksi.

”En tosin ymmärrä nimby-sanaa. Minusta on luonnollista, että Pohjois-Helsingissä asuvat puolustavat Pohjois-Helsinkiä”, Tuominen sanoo ja viittaa not in my backyard (lyhenne nimby) -termiin, jolla tarkoitetaan ihmisiä, jotka vastustavat esimerkiksi tiivistämisrakentamista omassa välittömässä elinympäristössään.

”Miksi joku Katajanokalla asuva puolustaisi Tuomarinkylää?”

SAMOILLA linjoilla Pro Tuomarinkylä ja kaupunkisuunnitteluvirasto eivät monessakaan asiassa ole: Pro Tuomarinkylä -yhdistys esimerkiksi pelkää, että Tuomarinkartanon alueelle tulee asuntoja jopa 7 500:lle hengelle, mutta Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan oikeampi luku on noin 2 000–3 000.

Tarkkoja lukuja ei yleiskaavaehdotuksen perusteella voi ylipäätään antaa. Kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies muistuttaa, että rakentamispaine ei kohdistu vain Tuomarinkylään, vaan kaikkialle Helsinkiin.

Kaupunkisuunnitteluvirasto myös korostaa vuorovaikutusraportissaan, että suunniteltu yleiskaava ”mahdollistaa jatkossakin hevos- ja koiraharrastuksen jatkumisen nykyisessä laajuudessaan”, mutta Pro Tuomarinkylä ei tätä usko.

Piimiehen mukaan pikaraitiotien voisi esimerkiksi laittaa kulkemaan tunnelissa tai sillalla Tuomarinkartanon kohdalla, mikä suojelisi hevosten maastoreittejä.

Lue lisää …

Kuva. Sara Puolakka ylitti esteen Levanti-hevosella Tuomarinkylän kartanolla. Ville Männikkö.

Jätä kommentti