Sivusilmällä: Ne tekevät sen itse

Hanna-Leena Ylinen kirjoittaa 30.7.2016 Sivusilmällä -blogissaan hyvin osuvasti Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta ja yleiskaavasta. Lue koko kirjoitus – Ne tekevät sen itse. Alla muutama osuva lainaus kirjoituksesta.

Yleiskaavasuunnittelija Heikki Salmikivellä on heinäkuussakin ollut aikaan antaa Helsingin Sanomille lähes kahden sivun laajuinen haastattelu, jossa hänen ydinsanomansa oli, että ”tiivistysrakentamista on turha kauhistella, jos haluaa pöhinää muuallekin kuin Kallioon ja sen välittömään läheisyyteen”.

Tähän liittyi joitakin ajatusvirheitä. Ensinnäkin vain pieni osa asukkaista kaipaa ”pöhinää” kotinurkilleen ja hekin useimmiten vain muutamia vuosia kestävän elämänvaiheen ajan. Itsekin asuin aikoinaan mielelläni Helsinginkadun kulmilla, mutta lopulta se osa elämää oli ohi.

Toiseksi pöhinää ei voi levittää kaikkialle, koska jos niin tapahtuisi, se laimenisi ja lakkaisi olemasta. ”Pöhinä” – jos tätä sanahirviötä halutaan käyttää – on luonteeltaan sellaista, että sitä kuuluukin olla vain hyvin rajallisella alueella.

Kolmanneksi Salmikivi (kuten kaupunkisuunnitteluvirasto laajemminkin) käyttää virheellisesti sanaa ”tiivistäminen”. Viheralueille rakentaminen ei kaupungin rajojen sisäpuolellakaan ole tiivistämistä, se on kaupunkirakenteen levittämistä. Todellista tiivistämistä olisi täydennysrakentaminen jo rakennetuille alueille rakennuskantaa korottamalla tai suunnittelemalla asuintaloja jo olemassa olevien rakennusten lomaan esimerkiksi parkkikentille tai muille välialueille. Myös kaupunkibulevardit saattaisivat olla tiivistämistä, jos ne suunniteltaisiin niin, ettei rakentaminen leviäisi niiden tuntumassa oleville viheralueille.

Kuva. Tallinnan satamassa Helsinkiin suhtaudutaan ironisesti. H-L Ylinen.

Jätä kommentti