Lehdistötiedote 17.8.2015 – Taiteilijat vetoavat Helsingin päättäjiin Tuomarinkylän säilyttämisen puolesta

Kaupunkiluonnon inspiroima taidenäyttely Malmitalolla 19.8. – 12.9.

Kuvataiteilijat Sari Bremer, Inari Krohn, Maaria Märkälä, Aulikki Nukala, Leena Palonen, Johanna Pihlajamaa, Kirsti Puhakka ja Rauni Sipilä haluavat PRO HELSINKI-LUONTO -taidenäyttelyllä osallistua keskusteluun Tuomarinkylän tulevaisuudesta ja vedota kaupungin päättäjiin. Tuomarinkylään on suunnitteilla massiivista asuntorakentamista ja raideliikenneväylä peltojen poikki. Näyttelyn tarkoitus on herättää huomaamaan kulttuurihistoriallisen maiseman kauneus ja ainutlaatuisen kaupunkiluonnon arvo.

Kahdeksan kuvataiteilijan ryhmää on inspiroinut mm. Tuomarinkylän Uusipellon maisemat ja luonto, Tuomarinkylän kartano, alueen hevostallit ja vinttikoirakeskus – sekä kaiken tämän säästäminen umpeen rakentamiselta.
Alueella on upeaa luontoa, muun muassa harvinainen lehtikuusimetsä. Kanahaukka pesii maisemissa ja alueelle on asettunut myös peuroja ja lepakoita. Tuomarinkylästä on löydetty myös aivan uusi kärpäslaji, leppälattari. Tutkijat pitävät leppälattaria poikkeuksellisen arvokkaana siksi, että kyseinen kärpäslaji ei selviä ilman vanhoja lehtimetsiä.
Tuomarinkylä on myös kaupunkilaisten suosima harrastus- ja virkistysalue. Lenkkipolkujen ja melontaväylän ohella maiseman suojissa kulkee neljän kilometrin mittainen ratsastusreitti ja yli 150 hevosen hiljattain remontoidut tallit. Alueella oleva koiraharrastajien keskus pyörii talkoovoimin ja siihenkin alan harrastajat ovat sijoittaneet paljon rahaa viime vuosina.
Näyttelyn taiteilijat vetoavat päättäjiin, jotta Tuomarinkylän Uusipelto ja talleja ympäröivä alue säästetään rakentamiselta ja joukkoliikenteeltä.
”Kaikki eläimet tarvitsevat laidunmaata, eikä ihminen ole poikkeus. Usein luonto taiteen lähtökohtana on taiteilijoille ehtymätön lähde, mutta ihmisen asuinreviirin laajentaminen kuivattaa tätä lähdettä. Laajat eläinten laidunmaat ja metsäsaarekkeet antavat turvaa kasveille, hyönteisille, linnuille ja villieläimille. Samanlaisessa ympäristössä myös ihminen nauttii ulkoillessaan, urheillessaan tai inspiraatiota hakiessaan”, toteaa kuvataiteilija Kirsti Puhakka.
”Luontoympäristön terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja osoitettu muun muassa Luonnonvarakeskuksen ja Ympäristökeskuksen Luonto lähelle ja terveydeksi -tutkimushankkeessa. Luonnossa oleskelu vaikuttaa etenkin mielialaamme, kykyymme rauhoittua ja palautua stressistä sekä mielenterveyteemme. Helsinki kasvaa ja asuntoja tarvitaan, mutta kaupunkilaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden on oltava painavia kriteereitä päätöksiä tehtäessä. Haluamme uskoa, että päättäjien järkipuolue voittaa ja alue säästetään”, kuvataiteilija Maaria Märkälä jatkaa.
PRO HELSINKI-LUONTO -näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 18.8.2015 klo 17 – 19. Avajaisiin on vapaa pääsy. Malmitalon (Ala-Malmintori 1) aulassa ja parvella sijaitseva näyttely on avoinna 19.8. – 12.9.2015 maanantaista perjantaihin klo 9 – 20 ja syyskuusta alkaen lauantaisin klo 10 – 16. Sunnuntaisin näyttely on avoinna Malmitalon muun ohjelman mukaisesti.
Lisätietoja:
Kirsti Puhakka, kuvataiteilija, puh 0400 738 710
Maaria Märkälä, kuvataiteilija, puh 050 567 9969 tai 040 725 7839
TAUSTAA: Luonto lähelle ja terveydeksi. Ekosysteemipalvelut ja ihmisen terveys. Argumenta-hankkeen (2013–2014) tulokset ja toimenpidesuositukset https://helda.helsinki.fi/handle/10138/153461
Liitetiedostossa kuva Inari Krohnin teoksesta Suojelija.

Jätä kommentti