Helsingin Uutiset: Asukkaita kuullaan, mutta ei kuunnella

Helsingin Uutiset 1.12.2016 – Asukkaita kuullaan, mutta ei kuunnella

(PÄÄKIRJOITUS) Toivottavasti järki voittaa, sanoivat Pro Tuomarinkylä -liikkeen aktiivit ennen Helsingin yleiskaavapäätöstä (HU 15.10.).

Viimeiseen asti he yrittivät vaikuttaa kaavaan, joka uhkasi tuoda pikaraitiotien ja kerrostalot aivan Tuomarinkylän kartanon kupeeseen.

Aktiivit olivat valmistelleet vaihtoehdon, joka olisi säästänyt suuria alueita puisto- ja peltomaisemaa. Asuinrakentamisesta ei olisi tarvinnut tinkiä, sillä sitä olisi mahtunut alueelle yhtä paljon kuin virallisessa ehdotuksessa.

Toiveet osoittautuivat turhiksi. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin uuden yleiskaavan 26. lokakuuta ilman korjauksia Tuomarinkylän alueeseen. Yli 18 000 ihmisen allekirjoittamalla adressilla tai aluetta koskevalla 580 muistutuksella ei ollut mitään vaikutusta asiaan. Pro Tuomarinkylä -liike jatkaa nyt taisteluaan oikeusteitse.

Kuvio on surullisen tuttu. Kaupunkilaisten mielipiteitä on tapana kuulla niin rakentamisessa kuin vaikkapa koulujen oppilaaksiottoalueiden muutoksissa. Harmillisen usein kuulemisissa tuntuu kuitenkin olevan kyse pelkästä muodollisuudesta. Kerätään asukkaiden mielipiteet ja tehdään sitten juuri niin kuin oli alun perin aiottu.

Pääkaupunki kasvaa ja kehittyy, ja muutoksia tarvitaan, jotta liikenne sujuu ja kaikille riittää asuntoja. Tärkeistä hankkeista ei voi luopua vain siksi, että yksi tai kaksi vastahankaista asukasta niitä vastustaa.

Mutta kun tyytymättömiä alkaa olla tuhansia, päättäjien kannattaisi höristää korviaan. Yleiskaava-asiat ovat monella äänestäjällä vielä tuoreessa muistissa ensi kevään kuntavaalien aikaan.

Laura Pohjanpalo

Korjaus: Pieni asiavirhe lipsahtanut kirjoitukseen, pitäisi olla:

Aktiivit olivat valmistelleet vaihtoehdon, joka olisi säästänyt suuria alueita puisto- ja peltomaisemaa. Asuinrakentamisesta ei olisi tarvinnut tinkiä, sillä sitä olisi mahtunut alueelle yhtä paljon kuin virallisessa luonnoksessa.

Jätä kommentti