HS Mielipide: Helsingin yleiskaavaehdotus on suuruudenhullu

Helsingin Sanomien Mielipide -osastolla oli 20.7.2016 Olli Lehtovuoren hyvä kirjoitus uudesta yleiskaavasta – HS Mielipide: Helsingin yleiskaavaehdotus on suuruudenhullu.

YLEISKAAVAEHDOTUKSESSA esitetään, että pääkaupunkimme väkiluku nousisi runsaalla 200 000:lla vuoteen 2050 mennessä. Tämä merkitsisi ihmisten asuttamista niin sanotuille kaupunkibulevardeille liikennemeluun ja -pölyyn, seudullisten viheralueiden kuten Keskuspuiston nakertamista sekä pohjoisten pientalovaltaisten ja luonnonläheisten kaupunginosien perusluonteen muuttamista.

Mistä tämä megalomania? Sillä ei ainakaan vaikuteta asuntojen hintoihin Helsingissä.

Talousgurut maalailevat, että Suomen kilpailukyky on kiinni Helsingin urbanismista. Helsinki on tavoitettavissa alle 40 minuutissa ratavarrelta Järvenpäästä alkaen. Taloustieteilijä Ilmari Hustich puolestaan puhui kirjassaan Suomi tänään (1966) Helsingin, Turun ja Tampereen kolmiosta ja rinnasti sen Ruotsin kolmioon Tukholma–Malmö–Göteborg valtakunnan talouden moottorina.

Helsingistä ei saa millään ilveellä kooltaan eurooppalaisesti kilpailevaa metropolia. Eräänä perusteena metropoliunelmille tuntuu olevan nuorten hinku urbanismiin. Kaupunkisuunnitteluvirasto on suuresti innostunut kasvutavoitteesta: sehän työllistäisi mukavasti suureksi paisunutta virastoa.

Tietysti pääkaupungin pitää vielä kasvaa kohtuullisesti, esimerkiksi 10 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Helsingillä on asumamuotojen valinnaisuuden pohjalta voimaa tehdä urbanismia raideliikenneasemien yhteyteen, kuten Kalasataman ydinkortteli osoittaa.

Kantakaupungin ullakoille voidaan tehdä runsaasti asuntoja. Pohjoisilla pientaloalueilla pienimuotoinen täydennysrakentaminen on järkevää, jotta palvelutaso voidaan säilyttää alueiden perusluonnetta kunnioittaen. Pasilassa voitaisiin toteuttaa todellinen urbanisaatio – Helsingin Manhattan!

Kun konsultoin 50 vuotta sitten Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoa viheralueiden suunnittelussa, virastopäällikkönä oli arkkitehti Aarne Ervi. Silloin kaupunkisuunnittelun lähtökohtina olivat ihminen ja terveellinen ympäristö. Mitähän Ervi ajattelisi nykyisestä yleiskaavaehdotuksesta?

Olli Lehtovuori

Helsinki

2 kommenttia artikkeliin ”HS Mielipide: Helsingin yleiskaavaehdotus on suuruudenhullu”

  1. Helsingin Sanomat ajaa innokkaasti Helsingin uutta yleiskaavaa. Kuvaavaa on, että esimerkiksi tässä siteerattu Olli Lehtivuoren mielipidekirjoitus (Helsingin yleiskaavaehdotus on suuruudenhullu 20.7.16) julkaistiin jossain lehden verkkosivuilla, kun taas siihen kirjoitettu Teemu Pyyluoman vastine (Yleiskaava ei ole ainakaan ylimitoitettu 21.7.16) oli nostettu paperilehteen neljällä palstalla.

    No, ehkä pitäisi vaan olla kiitollinen siitä, että lehti ylipäänsä julkaisee kaupunkisuunnitteluviraston ideologian vastaisia mielipiteitä edes jossain.

    Vastaa
    • Kiinnitin samaan huomiota. Luulisi että kommenttikirjoitus julkaistaisiin samalla alustalla kuin alkuperäinenkin… t. Anu

      Vastaa

Jätä kommentti