Pelastetaan Tuomarinkylän koirakeskus!

Helsingin kaupunki aikoo kaavoittaa asuntoja Tuomarinkylän pelloille koirakeskuksen päälle. Tuomarinkylän käyttäjiä – ulkoilijoita, luonnon ystäviä, kulttuuriperinnön suojelijoita, koiraharrastajia ja hevosurheilijoita pidetään niin merkityksettöminä, että yleiskaavaluonnokseen tullutta vastalauseiden ryöppyä ei ole otettu huomioon. Meistä käytetään nimitystä ”pieni erityisryhmä”.

Pelkästään meitä koiraharrastajia on kuitenkin valtava joukko. Helsingissä arvioidaan olevan runsaat 26 000 koiraa, Espoossa ja Vantaalla toinen mokoma. Helsingin seudun kennelpiirin toiminnassa on mukana noin sata yhdistystä rotuyhdistyksistä kaupunginosien koirayhdistyksiin, ja henkilöjäseniä niissä on lähes 25 000. Vuonna 2015 Tuomarinkylän koirakeskuksen sisä- ja/tai ulkotiloja käytti 57 eri järjestöä tai ryhmää näyttelyihin, kilpailuihin, kokeisiin, harjoituksiin, koulutuksiin, luentoihin ja yhdessäoloon, useat monta kertaa vuodessa. Käyttöpäiviä oli 270 ja kävijöitä n. 60 000. Helsingin seudulla kaikki koirien kanssa toimivat tietävät keskuksen. Keskuksessa on vuosien varrella järjestetty kansallisia, EM- ja MM-kilpailujakin. Yhteen ainoaan näyttelyyn saatetaan ilmoittaa 3000 koiraa.

Koira on ollut ihmisen seurana ja palvelijana vuosituhansia. Kaikki tietävät perinteiset vahti-, metsästys-, valjakko- ,opas-,  poliisi-  ja sotakoirat. Tieteen edistyessä koirien erityiskykyjä ymmärretään yhä paremmin, ja uusia  tapoja käyttää koiraa ihmisen ja yhteiskunnan hyödyksi keksitään jatkuvasti, esimerkkinä syöpäkoirat, jotka haistavat ihmisen sairauden, tai koulukoirat, jotka rauhoittavat levottoman nuoren saaden hänet keskittymään. Esimerkkejä on paljon muitakin, ja tuntuu että ala vain laajenee.

Yhteistä näille kaikille on se, että harrastajat ovat useinmiten kouluttaneet nuo koirat.

Koiraharrastusten merkitys ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden tukena on  kiistaton. Koira vie omistajansa lenkille ja on monelle yksinäiselle korvaamattomana seurana. Uusia liikunnallisia harrastusmuotoja syntyy koko ajan kuten  koiratanssi ja rally toko  jne. Talouden näkökulmasta koira-ala on kasvuala, joka työllistää tarvikkeisiin ja oheispalveluihin tuhansia henkilöitä ja pyörittää miljoonien eurojen liikevaihtoa. Jos Helsinki kasvaa 250 000 asukkaalla, koirien määrän voi arvioida nousevan 14 000:lla.

Tuomarinkylän koirakeskus on suurin, tärkein ja monipuolisin kaikista maamme koiraharrastusalueista. Se on erittäin vilkkaassa käytössä eikä käyttö ole  ristiriidassa alueen suojelun kanssa. Keskus on kansainvälisestikin verraten ainutlaatuinen. Sen rakennukset ja juoksurata on talkoovoimin rakennettu ja ylläpidetty eikä meillä ole varaa luopua siitä. Täytyy meidänkin saada olla jossakin.

Miksi viestimme ei ole mennyt perille? Johtuuko se siitä, että koiraharrastajat ovat olleet vähään tyytyväisiä, emmekä ole pitäneet tarpeellisena lobata ja vaikuttaa päätöksentekijöihin samalla voimalla kuin esimerkiksi jääkiekkoilijat, jalkapalloilijat tai golfaajat? Meitä on kuitenkin paljon. Ei anneta periksi!

Vetoamme koiraharrastajiin ja -yhdistyksiin: tehkää muistutus yleiskaavaehdotuksesta 29.1.2016 mennessä (ohjeet löydät täältä) ja pitäkää yhteyttä kaupunginvaltuutettuihin! Teitä tarvitaan edelleen vaikka olisitte jo vuosi sitten tehneet kaavaluonnokseen mielipiteenne.

Jospa järki lopulta voittaisi.

Tiina Flytström, Helsingin seudun kennelpiirin ry puheenjohtaja
Anne Mäkinen, Helsingin Vinttikoirakerho ry puheenjohtaja
Erika Paqvalin-Skurnik, Helsingin Vinttikoirakerho ry jäsen

Jätä kommentti